Ha túl vagyunk a jelmezválasztáson és beszereztünk minden szükséges kelléket, akkor már csak a programot kell kitalálni a farsangi gyerekbulihoz. A talányos kincsvadászat minden évben sikert arat, emellett további játéktippeket is ad Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője.

Csak a jelmezek változnak
A farsangi jelmezek sokat változtak az elmúlt évtizedek alatt: a házi készítésű jelmezek helyett ma már sokan készen kapható vagy bérelhető ruhákba öltöznek, és a gyerekek többsége sem cowboy, sheriff, Piroska vagy Hófehérke. Egy dolog azonban maradt a régi: a gyerekek lelkesedése. Ahogy közeleg a farsang időpontja, már a jelmezt tervezgetik, annak pedig külön örülnek, ha a választott ruhát több alkalommal is viselhetik. Ha idén az óvodai vagy iskolai farsang mellett otthonra is szervezünk egy kis bulit, akkor a következő játékok jó szórakozást biztosíthatnak a kicsiknek.

Kincsvadászat jelmezben
Mindig sikert arat a gyerekek körében a farsangi kincsvadászat. A kincskeresés egyébként is népszerű játék: a lakás különböző pontjain elrejtünk tárgyakat, amiket megadott útbaigazítás – például rajzolt térképpel, szórejtvényekkel vagy szóbeli vezetéssel – segítségével keresnek meg a gyerekek. A játékot most a farsangra aktualizáljuk, ami azt jelenti, hogy olyan tárgyakat rejtünk el, amelyek egy-egy adott jelmezhez kapcsolódnak. A gyerekeknek ezeket kell megkeresniük a lakásban, majd mindenkinek meg kell találnia a saját, hozzá tartozó – például hercegnőnek fejdísz, autóversenyzőnek egy mini kupa, pókembernek őt ábrázoló matrica – kis kincsét.

Etesd a fánkot!
Egy A3-as méretű – vagy nagyobb – kartonpapírra fessünk egy fánkot. A fánk közepét rajzoljuk hatalmasra, ebbe kell a gyerekeknek beletalálni babzsákokkal, de lehet pénzérmékkel is, a győztes pedig megtarthatja az érmét, ami a fánk „elnyelt”.

Pókháló verseny-nem csak pókembereknek!
Ehhez a játékhoz vastag színes ragasztószalagra lesz szükségünk, amit a padlóra vagy szőnyegre pókháló alakban ragasztunk. A kicsiknek a pókhálón közlekedve kell begyűjteni a nyereményeket. Vajon ki tud tovább a pókháló vonalain egyensúlyozva haladni? Ki gyűjti össze az összes apróságot a hálóból?

Lufi céltábla
Egy nagyobb méretű parafatáblára vagy hungarocell lapra tűzzük fel a felfújt lufik szalagjait. Az egymás mellett lógó lufikat a gyerekeknek darts táblához használt nyilakkal kell kipukkasztaniuk. Ez a játék inkább nagyobb gyerekeknek ajánlható és szülői felügyeletet igényel. Rendszerint nagy sikert arat, érdemes egyből két lufi táblát is készíteni. Nehezíthetjük a játékot, ha előre megadjuk, hogy kinek milyen színű lufikat kell gyűjtenie.

Dobd ki a bohócot!
Papírtörlő vagy wc-papír gurigákra ragasszunk színes papírt, rajzoljunk vagy fessünk rá bohóc arcot. Ezeket kell majd a gyerekeknek kidobni a játék során. Tegyük a bohócokat az asztalra, vagy egy üres fali polcra és babzsákok vagy puha szivacslabdák segítségével máris kezdődhet a bohóc-tornyok lebontása. Zajosabb variációban üres fémdobozokból is készíthetjük a bohócokat. Ha a bohócokat a földön helyezzük el egymás mellett, akkor bowling-pályát is építhetünk belőlük.

Mi van a dobozban?
A kincskereső játék „helyben ülős” változata. A jelmezekhez tartozó tárgyakat tegyük egy nem átlátszó dobozba. A tetejét takarjuk le, a gyerekek becsukott szemmel, nyúlhatnak a dobozba, amibe mindig csak egy tárgyat tegyünk egyszerre. Tapogatás alapján próbálják megtippelni, hogy vajon a kalóz plüss papagája, a hercegnő varázspálcája vagy talán valamelyik mesehős jelmezhez tartozó kiegészítő lapul-e a dobozban.

Táncoljunk lufival!
A gyerekek párban állnak, a két gyermek homloka közé tesszük a lufit. Elindítjuk a zenét, amire úgy kell táncolniuk, hogy közben vigyáznak arra, hogy a lufi a helyén maradjon. Közben időnként némítsuk el a zenét szoborjáték – ha csend van, mozdulatlanul kell állniuk, abban a testhelyzetben, amiben épp vannak, amíg a zene újra el nem indul.

Forrás: www.jatekliget.hu

Vélemény, hozzászólás?