Színes, papírból készült figura fellógatva, amit, ha jól elpüfölnek a gyerekek édesség hullik ki belőle. Igen, ez a pinata (ejtsd: pinyata), a mexikói partik elengedhetetlen kelléke. Nálunk is egyre népszerűbb, szinte bármilyen formában kapható, a szorgos és ügyes anyukák pedig saját maguk is elkészíthetik egy-egy szülinapi bulira, családi összejövetelre.

 A pinata alapja általában papírmasé, de régen készítették szövetből és agyagból is. Ezt aztán színes szalagokkal díszítették fel. Általában mindenki Mexikóval köti össze, pedig az ötlet – hogy megtöltsenek egy figurát földi jóval – az olaszoké. Később a spanyolok vitték magukkal ezt a tradíciót Mexikóba.

Ma elsősorban a gyerekek rajonganak érte. A szülinapi bulikon remekül le tudják vezetni a felesleges energiájukat a pinatán. Addig püfölik a magasba fellógatott színes figurát, amíg meg nem reped, és ki nem hullik belőle a rengeteg édesség. A zsúr fénypontja, vagy remek lezárása is lehet. A kicsik pedig legalább megdolgoznak az édességért.

Meg is vásárolhatod a pinatát a bulira, hiszen rengeteg formában és mesefigurában kapható, de akár el is készítheted otthon könnyedén, így spórolhatsz is a parti ezen részén.

Itt egy ötlet, amivel egy mesés unikornist varázsolhatsz a partiba, és garantáltan nagy lesz a sikere:


Hozzávalók:

  • kartondoboz
  • folyékony ragasztó
  • kartonpapír
  • krepp papír minden színben
  • papír zsebkendő

Keress egy sablont az unikornishoz és vágj ki kettőt belőle. Vágj kettő szélesebb csíkokat a kartonból, olyan széleset, amilyenre a pinatát szeretnéd.

A ragasztóval kövesd az unikornis formáját és ragaszd össze a csíkokkal az egyik kartont, de ne feledd, hagyj egy üres részt, ahol bele tudod tölteni a cukorkákat. Míg nem zártad le a pinatat, szúrj bele egy zsineget a hátánál, amivel később fel tudod lógatni.

Most jöhet a másik unikornis forma, amivel lezárod az egészet, és jól ragaszd oda egymáshoz a kartonlapokat. Kartonpapírból tekerd meg az unikornis szarvát és ragaszd azt is jól a fejéhez. Borítsd be az egészet papír zsebkendővel, aztán krepp papírral, a farkát és a sörényét is a képen látható módon csináld meg.

Ha elkészült hagyd kötni egy éjszakán át, utána pedig indulhat a móka!

Vélemény, hozzászólás?