Az utóbbi években már nem szokatlan, ha októbertől egyre több helyen bukkannak fel pókos, szellemes, szörnyes dekorációk, édességek vagy jelmezek; és persze ezekben a napokban a jellegzetes narancssárga dísztök is elmaradhatatlan portéka a zöldségesnél. Ha az ünnep kapcsán összejövetelt szervezünk, akkor érdemes Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértőjének ötleteit átlapozni. Az alábbi „félelmetesen izgalmas” játékokkal a jó hangulat garantált!

Szemes-futam
A jól ismert tojásverseny „szörny” változata. Fehér színű ping-pongladára színes filcekkel a labda közepére egy nagy szemet rajzolunk. A játék során a labdákat biztonságban el kell juttatni a célba, egy kanál segítségével úgy, hogy útközben a kanálból a labda nem eshet ki.


Töklámpás kidobós
Papírtörlő vagy wc-papír gurigát narancssárga színűre festünk, feketével rémisztő arcot szemeket és félelmetes szájat rajzolunk rá. A tekercseket egymásra tesszük, a gyerekeknek pedig el kell találniuk egy babzsákkal. Az nyer, aki a teljes tornyot lebontja. Az élmény fokozható, ha például üres fém- vagy műanyag vitaminos dobozokból készítünk töklámpást, a belsejébe pedig aprópénzt rejtünk, így a csörömpölés is jelzi a találatot.

Múmia-zsákbamacska
A játékok győzteseit is megjutalmazhatjuk, de akár önálló játékot, például Ki-mit-tud? vetélkedő nyereményeként is remek meglepetés a Múmia-zsákbamacska. Elkészítéséhez wc-papír vagy papírtörlő gurigára és fehér szalvétára lesz szükség. A tekercseket a csíkokra vágott selyempapírral tekerjük körbe úgy, hogy végül a szeme kivételével (ezt megrajzolhatjuk, vagy ragaszthatunk rá öntapadós, mozgó szemeket is) teljesen becsomagoljuk – alul és felül is. Mielőtt lezárnánk, ne felejtsük el kis meglepetésekkel – előre kinyomtatott, kis színező, édesség, matrica, egyéb apróság – megtölteni.

Múmia-bowling
Ha már belejöttünk a csomagolásba, ne álljunk meg a papírtekercseknél, folytassuk üres fél literes üdítős palackokkal a bugyolálást. Tekerjük egyesével selyempapírba (de a wc papír is tökéletesen megfelel), majd ha már sehol nem látszik a flakon, akkor rögzítsük ragasztóval a papírt, végül ragasszunk rá szemeket. A feladat nem más, mint a megfelelően elrendezett múmiákat labda gurításával eldönteni.

Félelmetes doboz-csak bátraknak!
Egy közepes méretű papírdobozt fessünk feketére, a tetejére vágjunk akkora – a doboz méretétől függően 4-6-8 – lyukat, akkorát, hogy a gyerekek keze beférjen. A dobozba ezután helyezzünk tálakat, engedjük el a fantáziánkat a tartalmat és azok elnevezését illetően. A tálban lehet például mérges kukac (főtt tészta), rossz fogak (egész pattogatni való kukorica), óriás bogár (nyers bab) vagy undi trutyi (előző nap elkészített, megszilárdult zselatin). A bátor vállalkozó szemét bekötjük, majd a félelmetes összetevőt kitapogatva ki kell találnia, mi lehet valóban a dobozban.

Pókháló egyensúly-verseny
Vastag színes ragasztószalagra lesz szükségünk, amit a padlóra vagy szőnyegre (ügyeljünk rá, hogy nyom nélkül eltávolítható legyen) pókháló alakban ragasztunk. A kicsiknek a pókhálón közlekedve kell begyűjteni a nyereményeket. Vajon ki tud tovább a pókháló vonalain egyensúlyozva haladni? Ki gyűjti össze az összes apróságot a hálóból?

Forrás: www.jatekliget.hu

 

Vélemény, hozzászólás?