Nálunk még nincs olyan nagy hagyománya, de Amerikában már bevett szokás csajos összejövetellel köszönteni az új jövevényt. A babaváró buli remek szórakozást nyújthat nemcsak a vendégeknek, hanem az újdonsült kismamának is. Ezekkel az ötletekkel elejthetetlenné teheted a babaváró bulit!

Az USA-ban nincs terhesség babaváró buli nélkül. Az angolul „baby showernak”, nevezett esemény kettős célt szolgál: egyrészt megadja minden kismamának a lehetőséget egy utolsó önfeledt csajpartira a rá váró nehézségek előtt, másrészt pedig a várandósok így begyűjthetik a szükséges babakelengyét, ugyanis egy babaváró bulira senki nem érkezik üres kézzel. Az amerikai babaünnepléshez szigorú etikett is tartozik, melyeket mi is észben tarthatunk a szervezéskor és lebonyolításkor.

 

Útmutató babaváró szervezéséhez
A formális etikett szerint babavárót nem szervezhet az épp anyai-apai örömök előtt álló pár, sem családtagok, mert így a buli azt a hatást kelti, mintha csupán ajándékszerzésről lenne szó. Közeli barátnőt vagy távoli rokont illet a megtiszteltetés, hogy a szervezést kézbe vegye. Mostanára azonban ez a tradíció sokat lazult, és gyakran épp a nővérek, húgok veszik kezükbe az irányítást.

Az időpontot érdemes gondos egyeztetéssel megválasztani, hogy mindenkinek jó legyen, mindenképp a baba születése előtti pár hétre essen, hiszen hogy néz ki egy babaváró buli lapos hasú kismamával? Ha a várandós anyuka megterhelőnek érzi az ünneplést, bátran tarthat bulit a szülés után is, így legalább célirányosan a baba nemének megfelelő ajándékokat kaphat. Egyes amerikai kismamák például kifejezettnek ódzkodnak a baba születése előtti harsány ünnepléstől, és babonából nem akarnak babavárót tartani, inkább későbbi babaünneplésben gondolkodnak. Amerikai zsidó családok szerint a baba születése előtt tilos bármilyen babaholmit bevinni a házba a kisded születése előtt, ők kifejezetten a születés utáni partizás hívei.

A buli szervezésekor mindig egyeztessünk a kismamával, hogy mindenki szerepel-e a vendéglistán, akit ő is meg szeretett volna hívni! Elég kellemetlen szituáció alakulhat ki, ha épp egy kedvenc- általunk nem ismert- munkatársnő marad ki. Épp ezért legyünk óvatosak a meglepetés-partival is! Nem biztos, hogy a leendő anyuka épp egy ilyen meglepetésre vágyik focilabda nagyságú hasával és hangulatingadozásaival. Apukákat is meghívhatunk, bár a babaváró eredetileg csajos esemény. A tradíciók felbomlásával azonban egyre inkább teret nyernek a koedukált babavárók is.

Pelenkaroham”: Ajándéklista vagy spontán meglepi?
Ajándékokról nincs kifejezett előírás, a kismama szíve joga eldönteni, hogy preferál-e bizonyos ajándékokat, vagy ezt a vendégekre bízza. Az ajándéklista mindenesetre nemcsak az esküvő előtt hasznos találmány, hiszen megkönnyíti a jövendő anyuka helyzetét azzal, hogy nem hat ugyanolyan cumisüveget kap. Viszont hasznos tipp lehet a „pelenkaroham” nevet viselő megoldás, ha például a „pelenka” téma köré építjük a bulit, és mindenkitől különböző méretű, típusú pelenkákat kérünk ajándékba. Ezzel nemcsak a kismama helyzetét könnyítjük meg (az elkövetkezendő időszakban nem kell pelenkát vásárolnia), hanem a vendégekét is, hiszen nem kell hosszú órákon át törni a fejüket, mit vegyenek ajándékba.

Koktélok és grillcsirke tiltólistán? Étel-ital a babavárón
A Szex és New York sorozat egy emlékezetes epizódjában a terhes Miranda nyomatékosan megkéri Charlotte-ot, hogy felejtse el a miniszendvicseket a baba váró bulijáról, mert normális felnőtt ünneplést akar csirkével és salátával. Az etikett szerint Miranda nem szegett meg szabályt, ugyanis a szervezőnek szíve joga asztalhoz ülős, elegáns vacsorát rittyenteni – már ha a pénztárca engedi. A többség mégis még mindig a nasi-tálakra szavaz: mártogatós zöldségek, koktélparadicsom, sós keksz és aprósüti. Persze zöldségek és szendvicskék szigorúan a szoba átellenes oldalán elhelyezve, hogy a vendégeknek okot adjunk a mozgásra és az elvegyülésre.

Nagyobb kérdőjel a „mit igyunk” kérdése. Egyes szabályok szerint semmi esetre se szolgáljunk fel alkoholt egy babavárón-tekintettel a kismamára, aki már nem önthet fel velünk a garatra. Megfelelő választás a limonádé, szénsavas üdítők, ásványvíz, de egyes amerikai partin nem ritkaság a cumi nélküli cumisüvegben felszolgált tej frissítőként. Más vélemények szerint azonban egy-egy margarita koktél vagy finom bor belefér a repertoárba, ha az eljövendő anyuka is egyetért ezzel, és ha a buli témakörébe is prímán beleillik.

Plüssmackók és mami-kényeztetés: témák és játékok babaváróra
Az USA-ban bevett szokás egy meghatározott téma köré építeni a babavárót. Például sokan választják a már fent említett cumisüveg-témát, és szolgálnak fel cukorkákkal töltött cumisüvegeket, vagy cumisüvegbe töltött üdítőket. Mások angol stílusú teadélutánt tartanak nagyszülőktől kölcsönkért porcelánnal, plüssmackókkal dekorált kanapékon. Valószínűleg ez az a fajta buli, amitől Miranda Hobbes sikító frászt kapna.

Mindenesetre egy babaváró témakör nélkül is lehet hatalmas siker, ha például remek társaság jön össze, vagy ha a házigazda szuper játékokat csempész a forgatókönyvbe.

Egyik kedvenc játék a tapétafestő, melynek során a vendégek mind-mind rajzolnak valamit egy gigantikus tapétadarabra vagy szőnyegre, mely aztán a babaszobába kerül, és vele együtt minden kedves barátnő és családtag keze nyoma is. Egy másik változat szerint egy könyv jár körbe a partin, melybe mindenki beleírhat egy hasznos tanácsot a kismamának. Pl: „Mindig aludj, amikor a kicsi alszik!”. Vagy „Pihenj szülés előtt, amennyit csak bírsz!”. Egy amerikai anyuka is például egy ehhez hasonló könyvből merített erőt hajnali kettőkor, kisdedével a hintaszékben ülve, a következőket olvasva: „Gondolj arra, hogy ebben a pillanatban anyukák százai vannak fenn veled együtt!”

Lehet egyéb kézműves tevékenységgel is tarkítani a délutánt, ha a vendégek is beleegyeznek: például cserépedény festéssel vagy egyszerű Mirandás ünnepléssel, az úgynevezett „mami-bulival”, melynek során a vendégek ínyenc csokit majszolnak, és anyuka kényeztetésére szolgáló ajándékokat hoznak pelenkák helyett, például ajándékutalványt parfümériába vagy kupont elegáns étterembe.

Csak rajtunk áll tehát, milyen új csavarral tarkítjuk az amerikai gyökerekkel rendelkező babavárót. Csak az a fontos, hogy mindenki- különösen a kismama- jól érezze magát, és felejthetetlen emlékként maradjon meg neki ez a délután arra az időre, amikor végérvényesen édesanyává válik.

Jász Veronika

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?