Kell valami vicces, tarkabarka és szellemes alkalom, hogy feldobja a sötét, őszi napokat, hisz a karácsony még nagyon messze van. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedben hozzánk is betört a Halloween-láz. Egyre több gyerkőc jár házról házra édességet gyűjteni, a tökök már régóta az ablakokban, ajtókban sorakoznak, a lakásokban pedig már október elején megjelennek a denevérek, pókok, szellemek. Halloweenkor fényt lopunk a nyár óta kifakult napokba. Íme, néhány tipp, hogyan varázsolhatsz igazán felejthetetlen ünnepet október 31-re. No, meg persze nem árt az ünnep hátterét is megismerni.

Töklámpás kontra mécses

Sokan vitatják, hogy kis hazánk beállt-e már a Halloweent ünneplő nemzetek sorába. Vannak, akik szerint a Mindenszentek méltósága összeegyezhetetlen a tarkabarka szellemünneppel, sőt egyenesen ünnepgyalázásnak tartják a bolondozást. A többségnek azonban a Halloween egy plusz partialkalom, amikor álarcot ölthetnek, és bulizhatnak egyet. A Halloween eredetileg azonban több volt, mint  maskarás cécó.

Gyökere egy kelta vallásos ünnep, erre utal a név is, All Hallow’s Eve, azaz Mindenszentek előestéje, mely szorosan egybevág a keresztény ünnepkörrel. A pogány népek hatalmas máglyákkal búcsúztatták halottaikat, hogy azok a tűz fényénél hazataláljanak. Ez a rítus a magyar néphagyományban is megtalálható, például Mindenszentekkor falun nem végeztek földmunkát, hogy ne háborgassák az alattuk alvókat. A Halloween-i zajos mulatság is a halottakkal függ össze, a kelták ugyanis csúf ruhákat aggattak magukra, hogy az ártó démonok ne ismerjék fel őket, a zajongás pedig a szellemek elijesztéséül szolgált.

Már a régi népek is tudták, hogy a fény, a világosság távol tartja a gonosz lelkeket. Ebből lett nálunk a temetői gyertyagyújtás, angolszász országokban  pedig a töklámpás, mely szintén kelta hagyomány. Mindkét változatban a halál misztériumával találkozunk, egyik esetben egy elmélyült, meditációs állapotban, a másikban zajos, életteli ünneppel, mely az életigenlést hangsúlyozza az elmúlással szemben.

Halloweeni hangulat otthon

Ha a lakásodba is szeretnél halloweeni hangulatot csempészni, elsősorban körbe kell venni magadat az ősz tarka színeivel. A Halloween ugyanis a termény betakarítás időszakához kötődik, ezért elsősorban a szüret színei jellemzik: a narancssárga, a barna, a bordó és a fekete, ami a halál jelképe. Szalmából, őszi terményekből remek ajtó- és asztaldíszeket készíthetsz, valamint feltétlen szerezz be egy töklámpást!
A narancssárga és fekete lufik is a Halloween nélkülözhetetlen eszközei és a lakás remek díszei. Két fekete lufiból tuti pókot készíthetsz. Fújj fel az egyiket nagyobbra, a másikat kisebbre, és kösd össze szorosan a két részt. Kartonpapírból vágj ki a nyolc lábat és a szemeket, ezeket ragasztóval illeszd hozzá. Szerezz be műanyag pókot, majd zsinórral rögzítsd a lakás bármely pontján. Kertben vagy udvaron remek szellemdekorációval rémisztheted a szomszédokat, melyeket felfújt és fákhoz rögzített fehér lufikból, valamint előre kivágott szemű fehér lepedőből kreálhatsz meg. A műanyag szellemsírok is népszerűek és nagyon mutatósak.

Haláli ételek vámpírszörppel, avagy a menüsor

Ha Halloween partit rendezel, feltétlenül gondoskodj ételekről, italokról! A népszerű bulikajákat alakítsd át egy kicsit. A muffinokból remek halloweeni sütifalatok készülhetnek pókokkal. A kekszeket érdemes tökös, boszorkányos kiszúróval kiszaggatni és a gyerkőccel együtt díszíteni. Népszerűek a boszorkányüstben főtt boszorkányujjak, de tálalhatsz boszorkányhaj-tésztát (spagettiből), desszertként pedig denevérszárnyakat vagy szellempudingot tehetsz az asztalra. A sütőtökből készült finomságok is illenek ehhez az alkalomhoz. Fokozd a hangulatot koktélokkal: felnőtteknek Bloody Mary-t, a gyerekeknek piros vámpírszörpöt kínálj.

Jász Veronika

 

 

 

 

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?